MENU

Κατασκευή ΙστοσελίδωνWeb Design

Web TV Show από 100 ευρώ!

Web TV Show από 100 ευρώ!

Web TV Show από 100 ευρώ!

Καθημερινά ο  κόσμος αλλάζει και μαζί του αλλάζουνε και οι συνήθειες της καθημερινότητας μας.  Αλλάζουν τα μέσα ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης και μαζί τους αλλάζουμε και εμείς. Κάποτε ήταν η εφημερίδα, αργότερα το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και σήμερα το PC, το κινητό, το Tablet η Smart TV και οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί με το διαδίκτυο.

Αλλάζει όμως και ο τρόπος μετάδοσης της πληροφορίας στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο, στο ξεκίνημα του δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ασπρόμαυρες οθόνες και κακοσχεδιασμένοι χαρακτήρες. Στην πορεία, όμως, εξελίχθηκε και άρχισε να γεμίζει με χρώματα, Animations, Videos κτλ.

Σήμερα ζούμε στην εποχή όπου η νέα γενιά έχει μια νέα τηλεόραση και αυτή ονομάζεται You Tube!

Τα παλαιά μέσα πέθαναν και η μεγαλύτερη μάχη σήμερα ανάμεσα στους παγκόσμιους κολοσσούς γίνεται σε αυτό που ονομάζεται Video! Αυτό ήταν που εξανάγκασε την Google να εξαγοράσει το You Tube, αλλά και αυτό που παλεύει να αναπτύξει το Facebook, το Instagram κτλ. 

 Γιατί όμως όλη αυτή η μάχη για το Video; Γιατί πολύ απλά, όλες οι μελέτες που γίνονται πάνω στο Web καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα:

Ο κόσμος βαριέται να διαβάζει τόση πληροφορία και αν «μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις», τότε «ένα Video ισούται με εκατομμύρια εικόνες!»

Είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να μεταβιβάσεις την πληροφορία με ένα Video και σε αυτό στηρίζουν την επιτυχία τους όλα τα μεγάλα μέσα από την παλαιά κιόλας τηλεόραση, μέχρι τα υπερσύχρονα Web Portals, το You Tube, Vimeo, Facebook, Instagram, κτλ. Αν θέλετε λοιπόν να πετύχετε και να δημιουργήσετε κάτι διαφορετικό από τον μέσο ανταγωνισμό, χρειάζεστε το δικό σας Video, την δικιά σας εκπομπή, το δικό σας Web TV Show! Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα…

Ξεκινώντας, καταλαβαίνεις ότι για να φτιάξεις κάτι που να μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια στο Web, χρειάζονται εκατοντάδες εργατοώρες και  χιλιάδες ευρώ εξοπλισμού. Αν κάνεις μάλιστα το λάθος και ρωτήσεις να μάθεις τα κοστολόγια μιας τηλεοπτικής εκπομπής, τότε σίγουρα θα απογοητευθείς! Αλλά για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Για να σας δείξουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε το κάτι διαφορετικό και ταυτόχρονα με το μικρότερο δυνατό Budjet. Εξάλλου, είναι καλό να ξεκινάς από χαμηλά και αν η εκπομπή σου πετύχει και βρεις τους κατάλληλους χορηγούς, ανεβαίνεις σιγά-σιγά προς τα πάνω!

Το δικό σου TV Show με 100 ευρώ ανά εκπομπή; Ναι, γίνεται!

Για να φτιάξουμε λοιπόν ένα Web TV Show, τα βασικά που χρειαζόμαστε είναι τα εξής:

 • Περιεχόμενο, ή αλλιώς «την ιδέα»
 • Γραφικά για Intro/Outro
 • Studio (μικρό, μεγάλο, ή οποιοσδήποτε άλλος χώρος κρίνεται κατάλληλος)
 • Camera (4Κ – Full Frame και θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί)
 • Φώτα (Studio Lights)
 • Παρουσιαστή
 • Σκηνοθέτη
 • Μοντάζ

και …είμαστε στον αέρα!

Πώς μπορούμε τώρα να πετύχουμε χαμηλό κοστολόγιο σε όλα τα παραπάνω;

Για αρχή, το μυστικό είναι στον δικό σας εξοπλισμό! Αν, για παράδειγμα, χρειάζεστε μια Camera 4Κ Full Frame για να έχετε καλή ποιότητα, Digital Zoom, Digital Image Slide κτλ, αλλά το κόστος ενοικίασης είναι στα 200-400 ευρώ την ημέρα…  καταστράφηκε το Low Budget! Το ίδιο συμβαίνει και στο θέμα του φωτισμού, Studio, κλπ.

Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα χρειάζεστε εμάς!

Η NetPlanet μπορεί να σας παρέχει όλον αυτό τον εξοπλισμό και να δημιουργήσει την εκπομπή σας από 100 ευρώ το επεισόδιο! Πως; Στα γραφεία μας υπάρχουν Studios, κάμερες HD/4K, φώτα, Drones, κλπ. για να μπορούμε να παρέχουμε οικονομικές λύσεις στους πελάτες μας και να τους δίνουμε την ευκαιρία να κάνουν την διαφορά!

Ξεκινάτε λοιπόν, βρίσκετε την ιδέα σας, κάνετε τα Casting σας ώστε να βρείτε τον παρουσιαστή που σας ταιριάζει και όλα τα υπόλοιπα τα αφήνεται στη NetPlanet. Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον διάσημο παρουσιαστή, είναι λογικό να ανέβει το Budget όλης της παραγωγής! Εμείς, απλά, θα σας πούμε ότι μπορείτε να βρείτε παρουσιαστές από 30-50 ευρώ το επεισόδιο και αν θέλετε να έχετε μικρότερο κοστολόγιο, γίνεστε οι ίδιοι παρουσιαστές της εκπομπής σας!

Για να μη μείνουμε όμως μόνο στα λόγια, θα δούμε ένα παράδειγμα μιας εκπομπής που κοστίζει 150 ευρώ το επεισόδιο. Πρώτα όμως θα δούμε το τελικό επεισόδιο και μετά το πώς δημιουργείται από τεχνικής πλευράς.

Η συγκεκριμένη εκπομπή παρουσιάζει μουσικά Video Clips και έχει την εξής δομή:

Intro, Welcome Message, Παρουσίαση, Video Clip, Παρουσίαση, Video Clip, Παρουσίαση, Video Clip… Outro

Ok, είδαμε την εκπομπή η οποία γυρίζεται στα Studios της NetPlanet, αλλά ας δούμε και τεχνικά τη διαδικασία που χρειάζεται για να φτάσουμε από το «Green Screen Shooting» στο τελικό αποτέλεσμα.

Στην αρχή, θα δείτε ότι υπάρχει ένας πράσινος τοίχος (Green Screen) πίσω από την παρουσιάστρια. Μετά το γύρισμα, αυτός ο τοίχος «αφαιρείται» και μπαίνουν διάφορα Animation Background ή Virtual Studios της αρέσκειάς μας.

Αποφασίζουμε ποια πλάνα θα χρησιμοποιήσουμε, τι Digital Zoom/Slides θα έχουμε (εφόσον έχουμε 4K εξοπλισμό),κάνουμε το μοντάζ, βάζουμε τη μουσική και …τέλος!

Ας δούμε, λοιπόν, τα 7 βήματα που κατασκευάστηκε αυτό το Τrailer. Η ίδια ακριβώς διαδικασία γίνεται για να βγει το τελικό αποτέλεσμα που παρακολουθήσαμε παραπάνω.Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο για κάποιον να γνωρίζει όλα αυτά τα Software και να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά όπως είπα και παραπάνω, γι αυτό υπάρχουμε εμείς! Το να ασχολείσαι απλά με την κατασκευή ιστοσελίδων, σαν εταιρεία, δε βοηθάει τους πελάτες σου να παρέχουν στους χρήστες τους το «κάτι παραπάνω». Γι αυτό και εμείς εκπαιδευόμαστε σε οτιδήποτε καινούργιο μπορεί να συνδεθεί με το Web, γιατί μας αρέσει, αλλά και για να παρέχουμε έξυπνες λύσεις με Low Budget σε όλους τους πελάτες μας!

Είδαμε, λοιπόν, με τη σειρά:

 1. Shooting: Είναι το γύρισμα στα Studios της NetPlanet σε Green Screen (Green Box).
 2. Color Correction: Είναι η διαδικασία που ακολουθούμε για να φέρουμε τα χρώματα του βίντεο στο επιθυμητό επίπεδο.
 3. Chroma Key: Σε αυτή τη διαδικασία αφαιρούμε το πράσινο χρώμα και δημιουργούμε στο βίντεο ένα «διάφανο» Background.
 4. Visual Rendering: Κατασκευάζουμε το δικό μας, ή χρησιμοποιούμε κάποιο από τα έτοιμα Backgrounds που υπάρχουν γι αυτό το σκοπό.
 5. Audio Edit: Είναι η διαδικασία της μίξης του ήχου, όπου κατασκευάζουμε όλο το ηχητικό τμήμα της εκπομπής.
 6. Digital Scene & Slide Edit: Αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο όταν το γύρισμα γίνεται με υψηλής ευκρίνειας (Full Frame) Camera 4K και δίνει την αίσθηση στον θεατή ότι παρακολουθεί διαφορετικές κινούμενες κάμερες, κάνοντας το αποτέλεσμα απόλυτα επαγγελματικό.
 7. Rendering / Web Optimization: Το τελικό προϊόν γίνεται Export και συμπιέζεται κατάλληλα για Vimeo, YouTube, Facebook κτλ.

Ωραία, όμως τα Intro - Outro κοστίζουν έως …πολλές χιλιάδες ευρώ και δεν άκουσα τίποτα γι αυτά!

Ναι και…όχι!

Καταρχήν, είμαστε στο Web και θέλουμε μικρά Intros γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Αυτό σημαίνει λιγότερα «After Effects» Animations και όσο λιγότερα, τόσο οικονομικότερα! Tο Intro του Flash Track που παρακολουθήσαμε παραπάνω σίγουρα δεν κοστίζει 100 ευρώ, αλλά θα σας πούμε το μυστικό για να εκμηδενίσετε αυτό το κόστος!

Ας δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα στην πράξη.

Το Intro – Outro μιας εκπομπής θα μπορούσε να είχε στοιχίσει π.χ. 500 ευρώ, αλλά κοστολογείτε μια φορά εφάπαξ! Αν λοιπόν διαιρέσουμε αυτό το κόστος ανάλογα με τα επεισόδια που δημιουργούμε, αυτό το κόστος εκμηδενίζεται! Για παράδειγμα, αν το κόστος ενός Intro είναι 500 ευρώ και εσείς κατασκευάσετε 50 επεισόδια, τότε έχουμε 500/50 = 10 ευρώ ανά επεισόδιο! Αν η εκπομπή πετύχει και συνεχίσει με πολύ περισσότερα επεισόδια, το κόστος του Intro/Outro ανά επεισόδιο πέφτει ακόμη πιο χαμηλά!

Αυτή, λοιπόν, είναι η βάση για όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Web TV Shows και από εδώ και πέρα, αν έχετε φαντασία, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας εκπομπή με Low Budget και που ξέρετε, μια μέρα ίσως σας δούμε και στο …Hollywood! #ela_mounte

Στην συνέχεια βλέπουμε άλλη μια εκπομπή που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με την παραπάνω και γυρίζεται επίσης στο Green της NetPlanet! Σε αυτή την εκπομπή, όπως θα παρατηρήσετε, αλλάζει το επίπεδο του μοντάζ ενώ όλα τα άλλα είναι ίδια. Εδώ το κόστος μεγαλώνει, αλλά όπως είπαμε και στην αρχή, αυτό είναι θέμα επιλογής! «Τα λόγια είναι περιττά». Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε!

Μπορεί το Web να νικήσει την τηλεόραση;

Ναι μπορεί! Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα κλείσουμε με μια Web εκπομπή που είναι και ο Leader στον χώρο της μουσικής και των Djs. Η εκπομπή παρουσιάζεται στο Web Portal “God is a Dj” αλλά ξεπέρασε σε δημοτικότητα και Views όλες τις αντίστοιχες τηλεοπτικές εκπομπές.

Για τις ανάγκες του “Fader” δημιουργήσαμε στα Studio της NetPlanet το απόλυτο “DJ Booth” στο οποίο ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει έναν Dj και ταυτόχρονα να εκπαιδευτεί από αυτόν! Εδώ το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από τα προηγούμενα παραδείγματα γιατί χρησιμοποιούμε πολλές κάμερες, λήψεις οροφής, 3 Rendering Station κτλ, αλλά και με όλα αυτά ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ρίξει το κόστος κατά 80% από μια αντίστοιχη τηλεοπτική εκπομπή.Η εκπομπή που μόλις παρακολουθήσαμε είναι κλειδωμένης μετάδοσης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί να την αναμεταδώσει μόνο το Website (ή τα Websites) που εμείς ορίζουμε ανά επεισόδιο!

Που κερδίζει και που χάνει μια Web Εκπομπή;

Τα μειονεκτήματα είναι πολύ λίγα και εξαλείφονται με την πάροδο του χρόνου.  Αντιθέτως τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και κάθε μέρα ακόμη περισσότερα!

Το πρώτο μειονέκτημα είναι οι Live μεταδόσεις και για αυτό το You Tube φροντίζει να βελτιώνει καθημερινά τις Live υπηρεσίες του, με μελλοντικό στόχο να είναι ο κύριος παίχτης Live μεταδόσεων παγκοσμίως. Προς το παρόν, όμως, το βάρος μιας Live μετάδοσης πέφτει στην παραδοσιακή TV! Στην χώρα μας, πάντως, είδαμε τα πρώτα Live Events (όπως τα Mad Awards) να μεταδίδουν Live και από το You Tube!

Το δεύτερο και σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι η μετάδοση του Video στις Mobile συσκευές βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αλλά και αυτό αλλάζει με τους παρόχους Internet και κινητής τηλεφωνίας να δυναμώνουν τις γραμμές τους και να προσαρμόζονται συνέχεια στα νέα Web πρότυπα του Video. Παράδειγμα, το Conn-x TV του ΟΤΕ που μεταδίδει το σήμα του δορυφορικά και παράλληλα διαδικτυακά! Για λόγους ανταγωνισμού, δεν μπορούμε να σας πούμε περισσότερα. Σας εγγυόμαστε όμως, ότι και τα δύο παραδείγματα MAD, OTE που σας αναφέρουμε, κινούνται καθημερινά εδώ και χρόνια προς ένα Digital-Web περιβάλλον, με Software που τους κατασκευάζουμε και εμείς.

Θέλεις να αλλάζεις όλο το πρόγραμμα ενός τηλεοπτικού σταθμού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από το κινητό σου τηλέφωνο? Στην NetPlanet μπορούμε! 

Αυτά είναι τα σημαντικότερα μειονεκτήματα, που όμως εξασθενούν καθημερινά και στέκονται αδύναμα μπροστά στα πλεονεκτήματα που υπάρχουν σε μια Web εκπομπή ή σε ένα ολόκληρο Web TV. Κόστος, ταχύτητα, αποκλειστικότητα μετάδοσης, φαινόμενο Viral και πάρα πολλά αλλά! Εμείς θα σταθούμε σήμερα στο σημαντικότερο πλεονέκτημα και αυτό δεν είναι άλλο από το On Demand!

Το On Demand θα μπορούσαμε να σας το μεταφράσουμε σαν «βλέπω ότι θέλω όταν εγώ το θέλω!»

Αυτό ήταν και το τεράστιο πρόβλημα όλων των διευθυντών προγράμματος σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς παγκοσμίως και έρχεται τώρα να το εξαφανίσει η Web εκπομπή On Demand! Δηλαδή, το πως θα πετύχουν την ώρα προβολής μιας εκπομπής συνδυάζοντας την με τον ελεύθερο χρόνο που έχει ο ενδιαφερόμενος θεατής για τη συγκεκριμένη εκπομπή! Φυσικά, δεν το πέτυχαν σχεδόν ποτέ! Μπορούσαν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση, αλλά και πάλι θα έχαναν το μεγαλύτερο τμήμα των υποψήφιων θεατών.  Ας δούμε ένα παράδειγμα στην πράξη.

Παλαιότερα, τα δελτία ειδήσεων προβάλλονταν όλα την ίδια τηλεοπτική ώρα προσπαθώντας να πετύχουν ο καθένας από την πλευρά του την καλύτερη θεαματικότητα. Αυτό όμως δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα, μιας και η ώρα που είχαν επιλέξει δεν ανταποκρινόταν στον ελεύθερο χρόνο πολλών από των θεατών τους!  Εργασία, κοινωνικές υποχρεώσεις και πολλά αλλά, κατάστρεφαν τα σχέδια τους. Για αυτό τον λόγο σήμερα αν παρατηρήσετε υπάρχουν δελτία ειδήσεων σε διαφορετικές ώρες. Μάλιστα τροποποίησαν το ωράριο μετάδοσης για να πετύχουν στοχευόμενα το κοινό τους. Αν δούμε, λοιπόν, αναλυτικά μια μετάδοση στις 6-7 το απόγευμα, παρατηρούμε ότι πετυχαίνει στους δέκτες θεατές μεγαλύτερης ηλικίας. Στις 7-8 πετυχαίνει τη μέση ηλικία αλλά με λιγότερες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Στις 9 και μετά το περιεχόμενο περιλαμβάνει περισσότερες οικονομικές ειδήσεις, γιατί ο βασικός στόχος είναι οι επιχειρηματίες.

Και τελικά, με τόσες έρευνες και τόσες αλλαγές κατάφεραν να μπορεί το κάθε δελτίο να στοχεύσει ένα 15-20% του υποψήφιου θεατή, δηλαδή …τίποτα!

Τίποτα μπροστά στο Web, που μπορεί να προσελκύσει σχεδόν το 90% των θεατών! Οι θεατές εκπαιδεύονται πλέον από το Web και θέλουν να δουν την εκπομπή τους την ώρα που αυτοί επιλέγουν! Παράδειγμα, οι νέοι 14-24 που παρακολουθούν τα πάντα στο Web και πολλές φορές ξεχνάνε ότι υπάρχει τηλεόραση!

Όμως το συγκεκριμένο κοινό είναι «χρυσάφι» για τις διαφημιστικές εταιρίες!

Για αυτό τον λόγο, τα Budget των διαφημιστικών εταιριών κάθε χρόνο μεταφέρονται από την τηλεόραση στο Web!

Χρειάζεσαι κάτι περισσότερο για να ξεκινήσεις σήμερα την δική σου Web εκπομπή, ή τον δικό σου Web τηλεοπτικό σταθμό;

«Τα παλιά Μέσα πέθαναν. Ζήτω το Internet»

Διαβάστε την αντίστοιχη συνέντευξη μας πολλά χρόνια πριν στο Marketing Week όταν προειδοποιούσαμε για την νέα αυτή εποχή κάνοντας Click εδώ! 

Δείτε επίσης από την ίδια κατηγορία

 • Συμβουλές για να προσελκύσετε πολλούς Followers στο Instagram!
  Συμβουλές για να προσελκύσετε πολλούς Followers στο Instagram!
  Είναι γενικά παραδεκτό πως τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας τους, αρχίζουν να στρέφονται...
 • Digital Marketing for Fashion Brands
  Digital Marketing for Fashion Brands
  Με τα Fashion E-shops να πληθαίνουν συνεχώς, είναι δύσκολο να καταφέρει κάποιο να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η δημιουργία ενός E-shop και ένα καλό SEO δεν αρκούν...
 • Το Android διασύρει τους πάντες!
  Το Android διασύρει τους πάντες!
  Η μάχη των λειτουργικών συστημάτων φαίνεται ότι έχει επιτέλους ξεκάθαρο πρωταθλητή! Και το όνομα αυτού… Android!